Hyperemesis Gravidarum
Wat is Hyperemesis Gravidarum?
Hyperemesis Gravidarum (HG) is een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap, die verder gaat dan normale zwangerschapsmisselijkheid (ook wel ochtendmisselijkheid genoemd). HG kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en (ernstige) verstoring van het dagelijkse functioneren. Het komt voor bij ongeveer 3% van de zwangere vrouwen.
De gevolgen van Hyperemesis Gravidarum
Lichamelijke gevolgen van Hyperemesis Gravidarum
Psychische gevolgen van Hyperemesis Gravidarum
HG kan het dagelijks leven zo beïnvloeden dat het leidt tot depressieve gevoelens of zelfs een depressie. Ook na de bevalling, wanneer de eerste opluchting van een HG-vrije periode verdwijnt en een vrouw terugblikt op de ingrijpende ervaringen, kan een depressie ontstaan.
Relatieproblemen
De intensiteit van de aandoening kan druk leggen op relaties met een partner, familie of vrienden,
doordat anderen soms de ernst van HG niet begrijpen.
Hoe kan HG worden behandeld?
Hoewel er geen volledige genezing is, zijn er behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verminderen:
Een gespecialiseerd diëtist kan ondersteuning bieden bij het samenstellen van een zo goed mogelijk en haalbaar eetpatroon.
Het kan waardevol zijn om met een psycholoog te praten over de emotionele impact van HG en hoe een vrouw om kan gaan met negatieve gedachten en gevoelens over haar baby. Daarnaast kan de moeder, eventueel samen met haar partner, begeleiding krijgen om een band met haar baby op te bouwen in de zwangerschap.
Acupressuur, acupunctuur en klinische hypnose kan tevens overwogen worden.
Steun en begeleiding
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen staat. HG is een ernstige aandoening en vrouwen verdienen medeleven en de juiste medische zorg. Praat met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts als je HG-symptomen ervaart, en vraag om aanvullende ondersteuning, zoals begeleiding door een diëtist of psycholoog.
Kijk voor meer informatie op de patiëntenvereniging van Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum. Op 9 januari 2025 is de Landelijke Richtlijn Hyperemesis Gravidarum gelanceerd.
EMDR
Veel vrouwen die HG hebben doorgemaakt, merken pas na de bevalling – of soms zelfs jaren later – hoe ingrijpend de impact op hun lichaam, geest en sociale leven is geweest. Ze kunnen te maken krijgen met herbelevingen, zoals nare dromen of heftige reacties op bepaalde triggers, evenals gevoelens van schuld en rouw over wat ze hebben gemist bij de start van hun moederschap. Daarnaast kunnen ze boosheid ervaren vanwege het gevoel niet serieus genomen of gehoord te zijn. Wanneer de wens voor een tweede kind ontstaat, kan angst opkomen door de grote kans op herhaling. Behandeling, zoals EMDR en cognitieve gedragstherapie, kan helpend zijn.
Simone van Leipsig-Beekman
AGB-code zorgverlener: 94008175
PsyNataal
staat ingeschreven onder de naam:
Psychologenpraktijk van Leipsig
AGB-code praktijk: 94061616
KVK-nummer: 61658138
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Nascholing
Copyright © Alle rechten voorbehouden